NEDELJNA SUPICA
U našoj kući supe i čorbice su obavezan deo svakog ručka.Nedeljni ručak je za nas poseban jer tada smo svi na okupu.Supa se kuva u velikoj šerpi da bi imala "bazu" za par dana.
Ja supu pristavim pre jutarnje kafe na tihu vatru..
U dublju šerpu ubacim šargarepu,zelen,celer,jedan krompir ,par češnjeva belog luka.Crni luk očistim,presečem na pola i stavim na plotnu da se zapeče (upotrebim al.foliju da se ne isprlja šporet)pa ubacim i njega.Nekada stavim piletinu nekada junetinu a u posebnim prilikama staru koku ili prepelice.Kada se supa skuvala(posle par sati)procedim je,začinim sa malo bibera i vegete(znam da nije preporučljiva ali "navika je čudo")i dodam domaću testeninu ili knedle.
Knedle:Razmutim dva jaja sa kap,dve ulja i polako dodajem pšenični griz po potrebi.Polako ih ubacujem malom kašičicom u supu koja tiho vri.Vatra ne sme biti prejaka jer će se knedle raspasti.
Kuvano povrće i meso iseckam pa dodam takođe u supu ili poslužim posebno.
Нема коментара:
Постави коментар